Kalesija

Brisel danas razmatra otvaranje pristupnih pregovora za niz zemalja: Hoće li BiH dobiti zeleno svjetlo?

Kolegij evropskih komesara na današnjoj sjednici trebao bi razmatrati izvještaje o napretku zemalja kandidata za EU kao i eventualnom Paketu proširenja u koji bi mogla biti uključena i Bosna i Hercegovina.

Kako je naglašeno, kolegij komesara raspravljat će o izvještajima o napretku u zemljama Zapadnog Balkana, ali i Turske, Ukrajine, Moldavije i Gruzije.

Naravno, najveću pažnju javnosti “ukrala” je Bosna i Hercegovina, a mnogi se nadaju kako će današnji sastanak komesara ujedno biti i zeleno svjetlo za državu ka nastavku evropskog puta.

Međutim, ono što treba napomenuti jeste da unutar Evropske unije ne vlada podjednako dobro raspoloženje kada je riječ o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

“Dodijelili smo Bosni status kandidata pod pretpostavkom da će to potaknuti reforme, a od tada smo vidjeli samo pogoršanje vladavine prava i političke situacije. Kako sada možemo odlučiti da započnemo pregovore s njima, a da i dalje očekujemo da druge zemlje kandidati marljivo rade svoje reforme?” rekao je nezadovoljni diplomata EU za Politico.

Iako će pristupni pregovori gotovo pa sigurno biti otvoreni za Ukrajinu i Moldaviju, za sada su mnogi zvaničnici “rezervisani” kada je riječ o sličnom procesu za države Zapadnog Balkana, a naročito Bosnu i Hercegovinu.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina je u decembru 2022. godine dobila status kandidata te je naglašeno kako se na tom putu mora ispuniti nekoliko važnih uslova kao i usvajanje tzv. evropskih zakona.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, iako je učinilo određeni pomak, još uvijek nije usvojilo niz važnih zakona koji se odnose na rad sudstva i tužilaštva što mnogi smatraju ključnim za napredak države na putu ka Evropskoj uniji.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Kalesija: Poziv za poljoprivrednike da prijave zemljište

  Najbolji rezultat u tri kategorije za Kalesijca Bakira Musića i brojn …

  Održana Izvještajna konferencija mladih Crvenog križa općine Kales …

  BKC Kalesija: U petak tribina „Palestina – ispit čovječanstva“

  Putevi u BiH: U višim planinskim predjelima mjestimično zaleđen ko …

  CLOSE
  CLOSE