Site iconNEON Televizija

BiH: Uvozimo lišće, granje, travu… golubove


Da BiH uvozi “sve i svašta”, pokazuju i podaci da među stotinama hiljada artikala koji pređu granice iz inostranstva stiže čak i lišće, grane, golubovi, ruže, čekinje domaćih ili divljih svinja, te ljudska kosa.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, tokom prošle godine u BiH je uvezeno čak 122.035 kilograma lišća, grana i ostalih dijelova bilja, bez cvjetova ili cvjetnih pupoljaka, te trave.

“Vrijednost uvezenog lišća i granja u BiH lani je iznosila 185.832 marke, a ove “robe” najviše je stiglo iz Njemačke, Srbije i Hrvatske”, podaci su STK BiH.

U širokoj lepezi proizvoda koji stižu iz uvoza lani su se našli i golubovi, i to ukupno 68 kilograma, koji su stigli iz Hrvatske, a njihova vrijednost bila je 3.312 maraka.

“Osim golubova, BiH je prošle godine uvezla 2.693 kilograma čekinja domaćih ili divljih svinja iz Srbije u vrijednosti 4.111 maraka, te pet kilograma kose iz Italije u vrijednosti 134 marke”, ističu u Spoljnotrgovinskoj komori.

Na spisku robe koju ne bismo morali da uvozimo nalaze se i ruže, koje su stigle na naše tržište iz Srbije, Holandije, Njemačke, Hrvatske, Italije i Mađarske.

“Lani je uvezeno 141.113 kilograma ruža u vrijednosti 486.038 maraka”, dodaju u STK.

Na spisku neobične robe koja stiže iz uvoza su i ručna sita i rešeta, dugmad i kopčice, priplodni magarci, zmije i igle, koji, iako se ne uvoze svake godine, ipak stižu na domaće tržište po potrebi i iz raznih zemalja.

Predsjednik Skupštine udruženja ekonomista RS “SWOT” Goran Račić rekao je “Glasu Srpske” da postoji veliki broj proizvoda koji dolaze iz uvoza, a koji nisu potrebni, zbog toga što se mogu dobiti domaćom proizvodnjom.

“Nemamo određene službe i institucije koje bi se bavile raznim biomasama, koje se na zapadu koriste, a kod nas ostaju neiskorišćene, pa se čak i uvoze, a mogle bi da donesu značajne prihode kada bi se i kod nas prerađivale”, istakao je Račić.

Račić je dodao da je jedan od najvećih potencijala Srpske voda, koje imamo dovoljno, a uvozi se iz drugih zemalja.

“Nepotreban uvoz je problem koji je već duže vrijeme prisutan i treba što prije da se značajnim kampanjama i mjerama riješi”, dodao je Račić.

Exit mobile version