Kalesija

BiH: Pri kupovini auta potrebni detektivi!!!

Prilikom kupovine polovnih auta u BiH nije moguće sa stoprocentnom sigurnošću utvrditi da vozilo nije ukradeno, ali je moguće poduzeti provjere prije kupovine i smanjiti rizik od prevare, kažu iz auto-kuća i posrednici pri prodaji.


Ističu da je jedna od zaštitinih mjera i angažovanje detektivskih kuća.
Auto-mafija je vrlo organizovana. Falsifikuju se dokumenti i to se rade vrlo dobri falsifikati. Znam mnogo slučajeva kada su ljudi kupili automobil, ušli u kredit, da bi im ga policija kasnije oduzela jer je ukraden“, tvrdi Senad Abedinović, iz auto-kuće “Abedin” iz Sarajeva.

U nedavnoj akciji “Kamen” Tužilaštva BiH i policijskih agencija u BiH zaplijenjeno je oko 200 ukradenih automobila.

Desetine zaplijenjenih vozila ranije je prošlo regularnu porceduru prodaje i oduzeti su od vlasnika koji su nakon prevare ostali i bez automobila i bez novca.
U akciji na razbijanju auto-mafije osumnjičeni su i radnici nekih auto-kuća, kao i službenici institucija koje se bave uvozom automobila.

“Neka vozila su ukradena u BiH, onda su potplaćeni službenici i radnici u auto-kućama radili falsifikovane papire. Automobili su fiktivno uvezeni iz inozemstva, a u stvari nisu nigdje makli iz BiH”, kaže Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH, istakavši da se vozila oduzimaju od prevarenih vlasnika te da se vraćaju onome od koga su ukradena.
“Možemo građane samo pozvati na oprez i detaljnu provjeru prije kupovine. Kasnije tokom sudskog postupka mogu tražiti odštetu ako imaju ugovor o kupoprodaji”, dodaje Grubešić.

Abedinović poručuje građanima koji kupuju da je najbolja zaštita kupovina automobila kod legalnih auto-kuća.
“Najopasnija je kupovina na pijaci, pogotovu kod posrednika. Kada automobil kupite od pravnog lica ipak je to neka ozbiljnost. Poželjno bi bilo da se prije kupovine ode u zvanični servis proizvođača. Modernija vozila imaju kompjutere u sebi i zvanični servis može ‘pratiti’ vozilo nekoliko godina, što daje neku sigurnost”, naglašava Abedinović.

Hasan Džonlagić, moderator internet stranice autopijaca.ba, smatra da nije moguće u potpunosti biti siguran od prevare.
“Oni zavaraju i policiju i carinu, pa kako ne bi i građane. Potrebno je izvršiti provjere serijskog broja na motoru ili broja na šasiji automobila. Ako su oni nerazgovjetni ili ako se ne slažu, tu je nešto sumnjivo”, objašnjava Džonlagić, istakavši da postoje i agencije koje rade provjeru regularnosti automobila.

Detektivska agencija “Drina security” iz Milića jedna je od agencija koja među svojim uslugama nude i provjeru porijekla auta i ova usluga košta 100 eura.
“Mi smo član međunarodne organizacije koja se bavi provjerom regularnosti i porijekla svih motornih vozila zemalja EU, Kanade i SAD. Nakon naše provjere izdajemo odgovarajući sertifikat, kojim se pravno i materijalno garantuje regularnost izvršene provjere. Provjera traje pet-šest dana. Pratimo papire automobila od proizvodnje do dana prodaje”, kaže Sveto Avramović, privatni detektiv i osnivač firme “Drina security”.
Avramović tvrdi da se vrlo mali broj kupaca odlučuje za ozbiljnu provjeru automobila koji kupuje.

“Po zakonu mi smo obavezni da svaku neregularnost prijavimo policiji. Oni koji prodaju automobil ne žele da se izvrši provjera jer im auto može biti zaplijenjen. Imu tu raznih prevara. Međutim, ako prodavač ne želi da se njegovo vozilo provjeri, to je znak za kupca da odustane od kupovine jer je sumnjva”, dodao je Avramović.

Nezavisne novine

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Ammar Muderizović prvi pilot u Evropi koji je hafiz Kur’ana

  Šta se slušalo 1977. godine: Jugotonova top lista od Nade Obrić do …

  Javni poziv pri zapošljavanju/samozapošljavanju povratnika u poljopr …

  Vlada TK sufinansira troškova smještaja djece u predškolskim ustano …

  Braća Kemal i Namik napustili posao i otvorili ugostiteljski objekat: …

  CLOSE
  CLOSE