Kalesija

BiH nominovala 22 nekropole stećaka, susjedi po dvije-tri nominacije

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović i član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Dubravko Lovrenović danas su u Sarajevu prezentovali rezultate dogovora predstavnika četiri zemlje koje učestvuju u zajedničkom projektu nominacije nekropola stećaka na Listu svjetske baštine UNESCO-a – BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

Na sastanku 10. i 11. februara u Beogradu usvojen je konačan popis nekropola koje će biti nominovane za Tentativnu listu UNESCO-a.
Ministar Nović je na pres-konferenciji potvrdio da će za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a biti nominovano 30 nekropola.

Kako se na području BiH nalazi oko 60.000 stećaka, tako je i najveći broj nominovanih nekropola iz BiH – 22 nekropole, dok će Hrvatska nominovati dvije, a Srbija i Crna Gora po tri.

Kad je riječ o nominovanim nekropolama iz BiH, u kojima se nalaze tri i po hiljade stećaka, one se prostiru na području cijele države.

Član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Dubravko Lovrenović kazao je da je na sastanku u Beogradu usvojen i zajednički dio teksta Tentativne liste koji se odnosi na sve četiri države.

Time je pripremljen kompletan materijal za nominaciju nekropola na Tentativnu listu svjetske baštine, a Lovrenović navodi da će vjerovatno u martu u Zagrebu biti održan još jedan sastanak.

On je također najavio mogućnost održavanja međunarodnog naučnog simpozija na kojem bi učestvovali stručnjaci iz ove oblasti, jer kako je rekao, stećci su kompleksni i imaju više dimenzija.

Izrazio je nadu da će preostali posao biti završen već tokom druge polovine marta, kada bi predajom dokumenta u UNESCO-u bila završena zvanična prijava stećaka kao kulturnog dobra za Tentativnu listu.

Nominacijski dosje, čija izrada slijedi nakon predaje fajla za Tentativnu listu, radit će sve četiri zemlje zajedno.

Na beogradskom sastanku je utvrđen i rok za izradu nominacijskog fajla te je plan da kompletan materijal za prijavu stećaka za uvrštenje na Listu svjetske baštine UNESCO-a bude predan u januaru 2013. godine.

Lovrenović i Nović su izrazili optimizam u vezi s rezultatima buduće kandidature stećaka na ovu listu.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  VIDEO/Opljačkana mjenjačnica u centru Kalesije, prije izvršene plja …

  Kalesijac Nadir Muhamedbegović debitovao za seniorski tim Sparsa

  Putevi u BiH: Usporeno se saobraća dionicama preko planinskih prevoja

  Servisne informacije iz Živinica (29. 11. 2023.)

  Servisne informacije iz Kalesije (29. 11. 2023.)

  CLOSE
  CLOSE