Site iconNEON Televizija

Bezvizni režim: Građani BiH najviše azil traže u Švedskoj; Biometrijski pasoši ubrzo i u dijaspori

Zainteresiranost bh. građana za nove putne isprave još ne jenjava, iako je od ukidanja viznog režima za BiH prošlo više od tri mjeseca. Naime, svaki dan se podnosi sve više zahtjeva za izdavanje pasoša, a pred godišnje odmore gužve na šalterima su sve veće. Prema podacima Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH, do polovine marta izdano je skoro 600.000 biometrijskih pasoša, tačnije 599.461, prenosi Dnevni list.


U Odjelu putnih isprava Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo rok za izdavanje pasoša je 30 dana, a zbog velikih gužvi u narfednom periodu će biti produženo radno vrijeme. I u Distriktu je povećan broj zahtjeva jer iz brčanskog Odjela za javni registar, Pododjela za izdavanje ličnih dokumenata, saopćeno je da je tokom februara primljeno 1612 zahtjeva, izdano 1407 putnih isprava, dok su preostali podneseni zahtjevi u postupku obrade.

Međutim, u posljednje vrijeme mnogo se govori o tome da bi se vizni režim uskoro mogao ukinuti zbog azilanata, ali Bakir Dautbašić, sekretar Ministarstva sigurnosti, za Dnevni list je kazao da od toga nema ništa.

“Nema prijetnje da bi BiH ponovno mogle biti uvedene vize zbog azilanata jer je samo oko 100 građana zatražilo azil u zemljama EU-a. Zaista moram naglasiti da su građani vrlo disciplinirani i da nema potrebe za stvaranje bilo kakve panike”, potvrdio je Dautbašić.

Prema saznanjima Dnevnog lista, prije nekoliko dana izvjestiteljica Evropskog parlamenta za vizni režim za zemlje zapadnog Balkana Tanja Fajon izjavila je da nema nijedne negativne informacije o tome da građani BiH krše mjerila EU-a po kojima se dopušta bezvizni ulazak u zemlje Schengena.

Dautbašić je dodao i to da većina građana azil traži u Švedskoj, ali svi oni koji nemaju osnovu za to će biti vraćeni kućama. Važno je napomenuti i to da bi svih 28 ambasada i konzulata u svijetu, u kojima je planirano izdavanje biometrijskih pasoša BiH, do kraja jula ove godine trebalo biti opremljeno biometrijskim stanicama pa će građani koji žive u dijaspori biti u mogućnosti izvaditi biometrijsku putnu ispravu u mjestu stanovanja ili njegovoj blizini.

Exit mobile version