„Mi smo u prethodnim godinama, posebno ratnom i poslijeratnom periodu, nažalost, imali i smrtne slučajeve kod djece, jer na malu tjelesnu površinu dođe velika količina toksina koja dovede do teškog oštećenja jetre, bubrega, stomačnih tegoba“, ističe prof.dr. Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla.
Tokom prošlogodišnje sezone, odnosno od početka juna do 9. jula, zbog trovanja gljivama u Kliniku za zarazne bolesti UKC Tuzla javila su se 34 pacijenta. Ono što je takođe mnogo bitno je način konzumacije gljiva, jer ako postoji i malo toksina u njima, oni će se uz neke proizvode, kao što je alkohol, razviti u daleko veći postotak.
„Vrlo je važno poslije konzumiranja gljiva, ukoliko se jave simptomi trovanja, a to su mučnina, povraćanje, proliv, omaglica, malaksalost, gubitak svijesti, da se odmah jave ljekarima da bi se poduzele potrebne mjere“, kaže dr.kaže Ahmetagić.
Ono na što treba obratiti pažnju, napominje doktor Ahmetagić, je i način pripreme, odnosno kuhanje gljiva, kako bi se izbacio sok, koji može biti otrovan.
„Opasno je čuvanje gljiva u polivinilskim vrećicama, jer se stvaraju toksini slični toksinima pravih gljiva otrovnica“, kaže dr. Ahmetagić.
U prijeratnom periodu, odnosno na prostoru bivše Jugoslavije, Tuzlanski kanton je, uz Sjeverozapadnu Hrvatsku i Sloveniju, bio područje sa najviše slučajeva trovanja gljivama, napominje Ahmetagić. Nakon rata stanje se mijenja, te se broj ovih slučajeva znatno smanjuje. No dvije godine unazad ponovo dolazi do pogoršanja situacije. Stoga – berači oprez!
NTV/RTVSLON