Site iconNEON Televizija

Almedina rodom iz Sapne prva hafiza Udruženja “Oaza”: “Sve ostale obaveze sam podredila Kur'anu, osjećala sam se sve ispunjenije”

“Iz grada Medina, uspješno se širila objava po cijeloj zemaljskog kugli, pa tako nije zaobišla ni grad soli. Smjestila se u srce jedne Almedine, naše sestre koja je osvijetlila naš grad baš onako kako Medina nosi epitet Munevvera i osvjetljava zemaljsku kuglu, a našem udruženju pružila jednu novu epohu u misiji koju obavljamo – promicanju pozitivnih vrijednosti, od kojih se naročito ponosimo kur’anskim baščama koje gajimo.” početak je statusa na Facebooku Udruženja Oaza Tuzla.. Naslov “Prva hafiza našeg udruženja” bio je dovoljan da kontaktiramo hafizu Almedinu i saznamo kako je tekao njen put do pomenute, časne titule. Prva rečenica koju nam je hafiza napisala odmah je izazvala lavine emocija. Iako sam razmišljala da ću nekoliko rečenica o njoj preformulisati sama ipak sam ovo morala kopirati i zalijepiti u tekst, jer ne bih da umanjim vrijednost.

Moje ime je Almedina, zanimanje dipl. pravnik, kćer voljenih, svake pohvale vrijednih roditelja: Mevle i Himze Omerović. Rodjena 1987. godine u Zvorniku. Iz Goduša, općina Sapna. Trenutno nastanjena u Tuzli. Udata za meni posebnog insana, mog životnog saputnika, moju jaču polovinu, podršku u svakom smislu. Veoma zahvalna i u nemogućnosti da mu se ikada odužim za svu žrtvu koju podnosi zbog mene. Ponosna majka jedanaestogodišnje djevojčice.

Almedina je polaznica kategorije Hifz 3 koji vodi mualima Hanka Vlahovljak, pred kojom je nova hafiza kompletirala svoj hifz i proučila svoje posljednje ajete u zavidno kratkom periodu. Udio u njenom hifzu, takođe, pripada kurra hafizi Zubejdi Gobeljić i hafizi Almi Karzić, koje su bile njene prethodne mentorice i podržavale je na ovom putu.

Kraj 2019. godine. Duže vrijeme osjećala sam se beskorisnim članom Planete, čitajući Kur'an, kao da prvi put vidim ajet, tada ga prvi put moje srce primijetilo, osjetilo… Taa-haa sura 124. ajet ” A onaj ko okrene glavu od Knjige moje, taj će tečkim životom živjeti i na Sudnjem danu ćemo ga slijepim oživjeti” -ostavio je duboki trag na mene. Pomalo zastrašujući uticaj, motivacija da se trgnem iz nemara, da pobjegnem iz okova očaja, da nešto uradim za sebe, porodicu, zajednicu.
Da ostavim trag, da krenem od sebe..
. “kaže hafiza za NEON Televiziju.


Od tada Kur'an postaje njena prva preokupacija.

Tu je moja porodica, uza i šira, naravno, uglavnom su bili podrška. Muž najviše, bez njegove pomoći ne bih uspjela. Sve ostale obaveze sam podredila Kur'anu, osjećala sam se sve ispunjenije. Moji problemi su “sami od sebe” nestajali, jer tako je sa Allahovim govorom, bereket, blagostanje odakle se i ne nadate. Nisam se opterećavala trivijalnim stvarima, fokusirana na glavni cilj da moja prsa budu mjesto Božanskog Govora, te plemenite blagodati koju nam je Allah objavio, učnio lahko dostupnom.
Bilo je teško, učenje zahtijeva mnoga odricanja, kao i svaki drugi životni cilj, utjehu sam pronalazila opet u Kur'anu. “O vjernici, tražite sebi pomoći u strpljivosti i obavljanju molitve! Allah je doista na strani strpljivih.” El-Beqare, 153.ajet.

Kako to biva u životu, kada dođemo do cilja nismo ni svjesni onoga što smo prošli. I svaki trud i rad budu vrijedni postignutih rezultata.

Moji zadnji ajeti.. Dugo sam bila u nevjerici, zahvalna Allahu, ja sam se trudila uz Njegovu pomoć, a čvrsto uvjerena da samo On daje uspjeh kad želi i kome želi. Podsjetila sam se na ajet u kojem poslanik Sulejman kaže: ” …ovo je blagodat Gospodara moga, Koji me iskučava da li ću zahvalan ili nezahvalan biti. A ko je zahvalan – u svoju korist je zahvalan, a ko je nezahvalan- pa , Gospodar moje je neovisan i plemenit.” Neml, 40. ajet.


Kako samo već i napisali hafiza Almedina članica je Oaze iz Tuzle i zvanično prva hafiza sektora halki Kur’ana pomenutog Udruženja, koji je za nekoliko godina postojanja zabilježio procvat. Koliko je svima iz Udruženja važan uspjeh drugog člana govori i činjenica da su pripremili posebnu večer i iznenađenje za hafizu. Večer punu emocija.

Oaza, moj drugi dom, sigurno mjesto, bijeg od realnosti…U vremenu otuđenosti između ljudi, naiđete na mnoštvo onih koji vas razumiju, dijele sa vama radost, tugu, kao jedna kompaktna građevina u kojoj su svi dijelovi bitni. Pored toga sto je osnovna aktivnost udruženja edukacija, obrazovanje, humanitarne akcije, svojevrsno psihiločko savjetovanje za sve uzraste, bez razlike po bilo kom osnovu. Zagrle vas kao da ste oduvijek tu, empatija njenih aktivnih članova zaista ne ostavlja čovjeka ravnodušnim.” dodaje hfiza i nastavlja:

Oaza, mentorica, desetine kolegica iz škole Kur'ana su pripremile iznenađenje za mene, nisam ni naslutila. Učinile su da se osjetim posebno, nedostojno takve počasti…Kao iz bajke svečanost, čiji povod sam ja, nezamislivo, nikada nisam prisistvovala takvoj svečanosti. Moram priznati osjetila sam se na trenutak kao kraljica. Svaka Žena ima neku svoju bajku, neostvarnu maŠtariju. Toliku pažnju i poklone…da u DŽennetu tako nešto dozivim bila bih zadovoljna.

U procesu učenja Kur'ana napamet pored ustrajnosti, naša sagovornica kaže, najbitnije je da imate i jaku podršku mentora.

Ja sam hvala Allahu imala više njih, a moje srce se smirilo kod zadnje mentorice uvažene prof.hfz, Hanke, ozbiljno sam prihvatila njene savjete, postala je autoritet u mom životu, life coach, sve ono što sam oduvijek željela, da pronađem inspiraciju za vlastiti napredak, nadogradnju ličnosti. Neobično harizmatična ličnost, zaplijenila je mnoga srca, bez pretjerivanja i laskanja smijem to kazati. Upijala sam svaki njen savjet, koji je proizvod dugogodišnjeg učenja i bogatog iskustva stečenog u gradu voljenog Poslanika s.a.w.s., željno iščekujući ponovna druženja.” ističe naša sagovornica.

Oaza dalje nastavlja sa svojim projektima koji za cilj imaju promicanje pozitivnih vrijednosti. Hafiza, već sad možemo reći naša hafiza također. I za kraj završit ćemo rečenicama koje nam je poslala.

“Motivacija meni i svima nama da pokušamo razmisliti kojim blagom raspolažemo, srcem zahvalimo!

“Mi vam Knjigu objavljujemo u kojoj je slava vasa, pa zasto se ne opametite? ” El- Enbija 10.ajet”

Exit mobile version