Site iconNEON Televizija

Aljukić: Kriminalci napuštaju Tuzlanski kanton jer ovdje više nisu sigurni

samir_aljukicGodina na izmaku za službenike MUP-a TK je jedna od najuspješnijih u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini. U svim segmentima, sudeći po statističkim podacima, rad policije u najmnogoljudnijem kantonu FBiH je unaprijeđen. Policijski komesar Samir Aljukić ističe kako je to rezultat timskog rada.

“U prvih 11 mjeseci 2013. godine smanjli smo opštu stopu kriminaliteta za 5,77 posto ili imamo 387 krivičnih djela manje nego u istom periodu 2012. godine. Imamo za 18,6 posto manje saobraćajnih nesreća, a narušavanje javnog reda i mira je smanjeno za 18,1 posto. Ovim statističkim parametrima uveliko je doprinijelo hapšenje 50-ak osoba koje se dovode u vezu s kriminalnim miljeom. Također, opštoj sigurnosti građana TK doprinio je i angažman pripadnika Jedinice za podršku, koja će biti angažovana u svim gradovima TK i u pretprazničnim i prazničnim danima, a sve kako bi se naši građani osjećali sigurno“, kaže Samir Aljukić, v.d. komesar MUP-a TK.

Nove uniforme

Pored izvanrednih rezultata policijskih službenika u 2013. godini, komesar Aljukić očekuje da će se pozitivni trend nastaviti i u 2014. godini u koju će policijski službenici ući opremljeni i odjeveni.

“Poslije šest godina policajci će dobiti nove uniforme. Prvi kontingent opreme je stigao. Također, kupit ćemo nove automobile, jer je aktuelni vozni park star 13 godina i pojedine automobile je izuzetno teško održavati. Posljednji automobili su nabavljeni prije dvije godine. Bitno je istaći kako ćemo ove projekte finansirati iz vlastitih prihode, a ne iz budžeta TK“, kaže Aljukić.

Komesar Aljukić navodi kako će u narednom periodu učiniti sve da svaki policijski službenik na poslu da svoj maksimum.
“Istrajat ćemo u tome da se poštuje kodeks ponašanja. Policajci neće smjeti u vrijeme službe ulaziti u kladionice ili salone zabavnih igara i tamo provoditi vrijeme. Najprije ćemo edukovati njihove pretpostavljene, a onda učiniti sve da sačuvamo dignitet profesije. Nedavno smo dobili vrijednu donaciju preduzeća FITOB, odnosno GPS lokatore, tako da u svakom trenutku znamo kuda se kreću policijski službenici. Riječ je o pilot projektu, a s obzirom da je već počeo davati rezultate želja nam je da sve policijske uprave dobiju takvu vrstu opreme“, kaže Aljukić.

Zaštititi građane

U narednom periodu u fokusu policijskog djelovanja bit će krivična djela zelenaštva i iznude.
“Imamo informacije kako ima veliki broj takvih djela, ali da se građeni plaše da ih prijave. Moramo omogućiti ljudima da rade, ostvaruju profit, a da od toga ima korist i budžet TK. Moramo stati ukraj reketiranju građana i moramo zaštiti finansijski moćnije građane“, kaže Aljukić.

U MUP-u TK planiraju i otvaranje posebnog odjela koji će se baviti sofisticiranim vrstama organizovanog kriminala. Također, u 2014. godini u MUP-u TK trebalo bi se zaposliti 30 policajaca i 10 mlađih inspektora.

“U posljednjih četiri mjeseca nemamo ekstremnih slučajeva narušavanja javnog reda i mira. U tri akcije uhapsili smo 50-ak osoba iz kriminalnog miljea, a svakodnevno planiramo i izvodimo nove akcije. Nedavno je izvršena pljačka zlatarske radnje, a mi smo osumnjičenog uhapsili nekoliko sati nakon izvršenja krivičnog djela. Niz kriminalaca je napustilo TK, jer se ovdje, uslovno rečeno, ne mogu osjećati sigurnim. Građani su prepoznali rezultate našeg učinka, a sve nas to obavezuje da i u budućnosti radimo još više i bolje za dobrobit cjelokupne zajednice“, kaže na kraju razgovora za Klix.ba policijski komesar Samir Aljukić.

Exit mobile version