Kalesija

Sir smanjuje rizik od dijabetesa

Ukoliko ste jedna od onih osoba koje izbjegavaju sir zbog održavanja linije, razmislite ponovo.
Najnovije studije su pokazale da sir umanjuje rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2, koji se najčešće povezuje sa prekomjernom tjelesnom težinom.

Istraživanje se baziralo na utjecaju hranjivih sastojaka iz sira na dijabetes. Rezultati su pokazali da oni koji jedu sir imaju 12 posto manju šansu da obole od dijabetesa.

Naučnici nisu potpuno sigurni zašto su dobili takve rezultate. Ostali mliječni proizvodi nisu pokazali nikakav koristan efekt te zbog toga vjeruju da je to povezano sa procesom fermentacije, koji se dešava za vrijeme pravljenja sira, prenosi Gizmodo.

Naravno, treba napomenuti da prekomjerna tjelesna težina nosi ogroman rizik od dobijanja dijabetesa pa stoga konzumiranje velikih količina sira u pokušaju da se dijabetes izbjegne i nije najpametniji potez.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

OO DF Kalesija: Željko Komšić u srijedu stiže u našu općinu

Čestitka BH Zelenih kalesijskim borcima povodom godišnjice formiranj …

Mujo Mujkić u Tojšićima: Nećemo morati odlaziti iz naše Općine k …

U Raincima Gornjim održan preizborni skup SDA

Oko 400 građanki i građana na druženju u Zatesu: Velika podrška El …

CLOSE
CLOSE