Kalesija

U Općinskom sudu Kalesija danas počinje suđenje u “slučaju Karavlasi”

U Općinskom sudu Kalesija, danas, u četvrtak, u 9,00 sati, počinje suđenje Milenku  Marinkoviću (52) i njegovoj supruzi Slavojki (45), iz kalesijskog naselja Karavlasi kod Gojčina, zbog optužbe da su protupravno lišili slobode na okrutan način njemačku državljanku Betine Signer (Bettina Siegner), te da su je, kako ih Tužilaštvo tereti, osam godina držali u ropstvu. Na pripremnom ročištvu Marinkovići su se izjasnili da nisu krivi.

Odbrana traži izuzeće tužiteljice Gordane Tadić

Tužilaštvo je, po nalogu Općinskog suda Kalesija, dostavilo odbrani dokaze kojima raspolaže. Bračni par Marinković na Sudu zastupa tuzlanski advokat Faruk Balijagić, koji nam je rekao da će zbog osnovane sumnje da će biti pristrasni tražiti izuzeće tužiteljice Gordane Tadić, te da se za ovo suđenje, umjesto Općinskog suda Kalesija, odredi neki drugi sud u Federaciji BiH.

– Tužiteljica Gordana Tadić nam je dostavila nalaz doktora Adema Aljića iz kojeg se vidi da Betina Signer nije imala seksualne odnose, odnosno da je nevina. Uprkos tome,  tužitejica je kao svjedoka Tužilaštva pozvala osobu koja je tvrdila da je više lica u Karavlasima imalo seks sa Betinom. Umjesto da je optuži zbog davanja lažne izjave, ona je poziva za svjedoka. To je očit dokaz pristrasnosti, kazao nam je advokat Balijagić.

Odabrali tim sa Sokolca

On smatra da će i Općinski sud Kalesija biti pristrasan.

– Obećali su Ambasadi Njemačke da će suđenje biti gotovo do 17. avgusta kada ističe pritvor mojim klijentima i učinit će sve da to učine bez obzira što je samo za neuropsihijatrijski tretman Betine Signer potrebno dva mjeseca. Tužilaštvo je kao vještaka odredilo mrtvzornika Zdenka Cihlraža, a mi smo za svoje vještake odabrali tim sa Sokolca koji će izvršiti pregled Betine Singer. I to će nam se morati omogućiti, kazao je Balijagić, navodeći da će upravo zbog ovih razloga tražiti da suđeje vodi neki drugi sud.

Odbrana će, kako je kazao, nastojati da dokaže da je je cilj svega ovoga nanošenje patnji etničkoj manjini Karavlasi.

 Betina se nije žalila sestrama

Na današnjem suđenju bi se trebale pojaviti dvije sestre Betine Signer: Anet i Katrin. Obje će se pojaviti kao svjedoci odbrane.

– Obje će posvjedočiti da je Betina još od 7. godine pravile probleme majci u Njemačkoj. Također, potvrdit će da ih je u Njemačkoj ostavio otac i da su živjeli po kontejnerima, te da je Betina dolaskom u Karavlahe bolje živjela. Svjedočit će i da im se Betina nikad nije žalila na bilo kakvo zlostavljene, kao i da su se i same uvjerile da je Betina, iako pastorka, u Karavlasima imala isti tretman kao sva ostala djeca. Betina je kao primjer zlostavljanja navela da su je sa 15 godina tjerali da u šumi tovari drva u kola,  što mnoga ovdašnja djeca rade, navodi Balijagić.

Sušenje će biti zatvoreno za javnost. Advokat Faruk Balijagić je za današnje suđenje poslao pozive ambasadama Austrije i Njemačke.

F. Sinanović

 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

OO DF Kalesija: Željko Komšić u srijedu stiže u našu općinu

Čestitka BH Zelenih kalesijskim borcima povodom godišnjice formiranj …

Mujo Mujkić u Tojšićima: Nećemo morati odlaziti iz naše Općine k …

U Raincima Gornjim održan preizborni skup SDA

Oko 400 građanki i građana na druženju u Zatesu: Velika podrška El …

CLOSE
CLOSE