Kalesija 10°

VIDEO: Brutalnost izraelske vojne policije: Procurio snimak udaranja palestinskog dječaka

Britanski list The Guardian objavio je na svojim stranicama video snimku na kojoj se vidi kako pripadnik izraelske vojne policije udara malog palestinkog dječaka za kojeg izvori tvrde da ima svega 9 godina. Video materijal je ustupila izraelska organizacija za ljudska prava B’Tselem. Prvi vojnik dijete hvata i čvrsto ga drži, zatim prilazi drugi vojnik i udara ga nogom. Prvi vojnik ga zatim pušta i dijete bježi.

Snimku je napravio Raed Abu Rimle koji je rekao za izraelski list Yedioth Ahronoth: “Čuo sam viku i vidio vojnika kako dječaka udara nogom u stomak. Nakon što su vojnici otišli, prišao sam dječaku. Bio je tako uplašen da se pomokrio po hlačama”.

Izraelska granična vojna policija se očitala o incidentu, izražavaju žaljenje, osuđuju čin i pritom ističu “bitno je znati da se radi o izvanrednom slučaju koji ne predstavlja aktivnosti granične policije niti odražava principe sigurnosnih snaga države Izrael”.

Incident dolazi svega nekoliko dana nakon što je skupina istaknutih britanskih advokata zaključila kako je Izrael prekršio međunarodna prava zbog tretmana palestinske djece u zarobljeništvu.

Aktuelni incident je samo zadnji u nizu snimljenih incidenata koji su dospjeli u javnost posljednjih mjeseci. U snimci koja je objavljena u maju vide se izraelski doseljenici kako pucaju po palestinskim seljacima dok vojska stoji i promatra. U aprilu je objavljena snimka u kojoj pripadnik vojne policije udara danskog aktivista puškom u glavu.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Čestitka BH Zelenih kalesijskim borcima povodom godišnjice formiranj …

Mujo Mujkić u Tojšićima: Nećemo morati odlaziti iz naše Općine k …

U Raincima Gornjim održan preizborni skup SDA

Oko 400 građanki i građana na druženju u Zatesu: Velika podrška El …

Da li je stvarno vrijeme za neke njihove generacije? 

CLOSE
CLOSE