Kalesija 30°

Na popisu stanovništva BiH radit će 25.000 osoba, uglavnom nezaposlenih

BiH će, nakon 1991. godine, prvi put imati podatke o stanovništvu.

Popis stanovništva, kućanstava i stanova koji će naredne godine biti održan u BiH, koštat će nešto više od 42 miliona maraka.

– Predviđeno je da minimalni budžet za popis iznosi 42.625.603 KM. Namjenska sredstva za finansiranje poslova i zadataka popisa osiguravaju se iz proračuna BiH, entiteta, Brčko Distrikta, međunarodnih donacija i drugih izvora – objasnio je za Dnevni avaz Zdenko Milinović, direktor Agencije za statistiku BiH.

Evropska unija odranije je pripremila značajnu finansijsku pomoć ovom projektu. Prema Milinovićevim riječima, trenutna je procjena da će popis koštati 10,65 KM po jednoj osobi.

No, dobra je vijest da će na popisu biti angažirano oko 25.000 ljudi.

– Prema trenutnoj procjeni i planu aktivnosti, osim zaposlenika statističkih institucija u BiH, na popisu stanovništva radit će još 21.000 popisivača, 2.800 instruktora na terenu, 750 članova općinskih popisnih komisija te 250-300 vanjskih saradnika na pripremi i obradi materijala – kazao je Milinović.

Na upit ko i na koji način može biti angažiran te koliko će oni koji budu uključeni u projekt moći zaraditi, Milinović kaže da je primarno opredjeljenje angažirati nezaposlene osobe i studente putem studentskih, omladinskih i radničkih zadruga.

– Poziv za osoblje (popisivače i instruktore) bit će javni, uz definirane kriterije za odabir, koji će definirati statističke institucije, a odabir osoblja vršit će predstavnici lokalne samouprave. Procjenjuje se da će popisivači za svoj angažman na popisu zaraditi 450-650 KM, ovisno o obimu posla koji će obavljati – hoće li raditi na urbanom ili ruralnom području, ili će u popisnom krugu imati 60 ili 120 domaćinstava – kaže Milinović.

Centralno mjesto u Istočnom Sarajevu

Agencija za statistiku BiH zajedno s entitetskim zavodima za statistiku provodi i intenzivne aktivnosti na pripremi probnog popisa koji je planiran za jesen ove godine.

Konkretno, to su finalizacija metodoloških i organizacijskih uputstava, popisnica, implementacija sistema za obradu popisne građe i rad na dizajnu loga i slogana popisa.

Osim toga, u pripremi je i infrastruktura koja će moći prihvatiti i obraditi popisnu građu u centralnom mjestu za obradu, koje će biti smješteno u Istočnom Sarajevu.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Članovi Udruženja “Osmijeh nade” ostvarili zapažene rezultate n …

Elvir Rožnjaković, kandidat za načelnika: Budžet Kalesije je novac …

Kademlijin recept za džem od drijenka

VIDEO/U Općini Kalesija održana prezentacija projekta e-vijeće

Vlada Tuzlanskog kantona: Ulaganja u obrazovne institucije TK

CLOSE
CLOSE