Kalesija 26°

Elvir Rožnjaković, kandidat za načelnika: Budžet Kalesije je novac svih građana i čvrsto obećavam da će u svako naselje biti uložena sredstva

Kandidat za načelnika općine Kalesija Elvir Rožnjaković, izjavio je danas da će, ukoliko mu građani daju povjerenje na predstojećim Lokalnim izborima, jedan o temeljnih priroriteta u njegovom budućem radu biti ravnomjeran razvoj cijele općine.

Istakao je da je centar Kalesije ogledalo cijele općine, te da zaslužuje najveću pažnju, ali da će prekinuti pogrešnu i štetnu praksu zapostavljanja rubnih mjesnih zajednica.

-Ranije je bila praksa da su neke sredine zapostavljene jer nemaju vijećnika i uticaj u Općinskom vijeću. To je žalosno. Budžet Kalesije je novac svih građana i čvrsto obećajem da će u svako naselje biti uložena određena sredstva, naravno, pošteno, ravnomjerno, u skladu sa potrebama, brojem stanovnika i slično. Nije pošteno da neka naselja dobijaju sve, a neka ništa. To stvara animozitete i podjele, i ja ću takvu praksu prekinuti, kazao je Rožnjaković.

Govoreći o svom programu, kojeg je objavio u prvim danima kampanje, ali i koji se dostavlja građanima od kuće do kuće, istakao je da će građani konačno dobiti i besplatnu uličnu rasvjetu, koja će se finansirati iz budžeta.

-Učinit ćemo sve da usluge u općini budu brže i bolje, a radit ćemo na ukidanju taksi i naknada koje opterećuju građane. U izbornom programu se nalazi i dio koji se odnosi lakšu registraciju firmi i značajno veću podršku za naše poljoprivrednike i projekte mladih. Mi smo poljoprivredni kraj, i ja sam u svom programu predvidio da se pet posto budžeta izdvaja za poljoprivredu, i vidim da neki kandidati prepisuju ovaj dio programa i predstavljaju kao svoje ideje. Također, planiramo i pokretanje jednog centra – inkubatora ili poslovnog huba, koji će biti pokretač novih poduzetničkih ideja i otvaranja firmi. Vidim da su i ovu ideju, koja nije nikakva posebna novina u okruženju, neki kandidati predstavili kao svoju, naglasio je Rožnjaković.

Dodao je da će tokom svog mandata uložiti velike napore da dovede investitore u Kalesiju, ali i da ohrabri i pomogne domaće privrednike da dodatno ulažu ovu općinu. U tom kontekstu, kao savjetnik ministra za ljudska prava i izbjeglice, koje je nadležno za dijasporu, inicirat će projekte saradnje sa dijasporom, a posebno kada su u pitanju investicije.

-Neki su ranije tjerali naše ljude iz dijaspore, koji su potom investirali u drugim općinama i gradovima. To je, najblaže rečeno, jedna tragedija.  Nevjerovatno je kako se lahko odričemo uspješnih ljudi, koji iz patriotskih razloga žele ovdje da ulažu. Moja vrata će im biti širom otvorena i ovom prilikom ih molim da ponovo razmisle i investiraju ovdje, jer to građani Kalesije zaslužuju, kazao je Rožnjaković.

Djeca u svim mjesnim zajednicama će dobiti adekvatno igralište, poručuje ovaj kandidat za načelnika, a konačno će biti izgrađen centralni gradski park i šetalište, kako bi naši građani imali gdje dostojanstveno prošetati.

-Zaista je sramota da općina sa ovakvim prirodnim potencijalima, nema normalan park i šetalište. S druge strane, Vis planiramo pretvoriti u kompleks za rekreaciju i odmor. Da imamo gdje ljude odvesti kad nam dođu u goste. Vi trenutno u Kalesiji goste skoro pa da nemate gdje odvesti ili im šta pokazati. Mislim da je Vis prilika da napravimo mnogo toga. I kada smo kod programa, on obuhvata i veću podršku boračkoj populaciji, jednokratne pomoći za penzionere i uspostavu Centra za zdravo starenje i bolje održavanje javnih površina i mezarja, izgradnju naselja za mlade, ali i podršku mladima za kupovinu nekretnine, kazao je Rožnjaković.

Posebnu pažnju, naveo je on, posvetit će unapređenju komunalnih usluga, koje uključuju jačanje kapaciteta općinskog komunalnog preduzeća, uvođenje novog modela prikupljanja i odvoza otpada, a koje podrazumijeva sortiranje i preradu otpada. Smatra da trenutno rukovodstvo kalesijskog komunalnog preduzeća, koje predvodi jedan od kandidata za načelnika, nije dovoljno uradilo na jačanju ovog preduzeća, ali i unapređenju komunalnih usluga.

-Obzirom da imam iskustva kao kantonalni ministar, ali i iskustva na federalnom i državnom nivou, u Kalesiji će se konačno početi pisati projekti prema višim nivoima vlasti. Uspostavit ćemo saradnju sa međunarodnim organizacijama i institucijama, a posebno sa ambasadama prijateljskih zemalja, koji izdvajaju značajna sredstva za različite projekte. Ovakav pristup će nam pomoći da riješimo neka značajna pitanja donatorskim sredstvima. Na tome ću raditi od prvog dana, kazao je Rožnjaković.

Na kraju, naglasio je da je program koji je predstavio građanima realno realizovati, a da pojedini kandidati za načelnika na skupovima u svim naseljima obećavaju kule i gradove.

-U svakom naselju obećavaju da će sve riješiti. Pa i ono što nisu riješili zadnjih 30 godina. Ako ste nešto obećali prije četiri, osam, godina ili 16 godina da će te riješiti, a niste to uradili, zašto bi vam građani sad vjerovali. Mislim da narod generalno ne vjeruje u ove priče, jer, realno, za ovo što neki obećavaju, treba nam budžet od 200 miliona KM. Također, neki kandidati govore kako će „zagovarati“ rješavanje nekog problema. Nemaju kandidati šta zagovarati, građani treba da zagovaraju, a kandidati ako dobiju povjerenje treba da rješavaju probleme. To što su zagovarali, a nisu radili, dovelo nas je na dno, poručio je Rožnjaković.   

/Plaćeno političko oglašavanje/

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Da li je stvarno vrijeme za neke njihove generacije? 

Promovisano 117 učenika generacije osnovnih i srednjih škola TK

Članovi Udruženja “Osmijeh nade” ostvarili zapažene rezultate n …

Kademlijin recept za džem od drijenka

VIDEO/U Općini Kalesija održana prezentacija projekta e-vijeće

CLOSE
CLOSE