Kalesija 26°

VIDEO/U Općini Kalesija održana prezentacija projekta e-vijeće

U sali Općinskog vijeća Kalesija danas je održana prezentacija projekta e-vijeće. Prezentaciji su prisustvovali vijećnici aktuelnog saziva Općinskog vijeća, kandidati na kandidacijskim listama za Općinsko vijeće potičkih subjekata ovjerenih za učešće na izborima 6. okotbra, također prisutni su bili uposlenici općine. Riječ je o projektu  koji se sastoji iz četiri dijela koji čine jednu cjelinu.

Prvi korak kojeg je neophodno bilo uraditi jeste da postojeći prostor sale Općinskog vijeća se pretvori u multimedijalnu salu sa potrebnim inventarom i svim tehničkim predpostavkama za realizaciju ovakvog projekta. Nakon toga,neophodno je bilo nabaviti opremu koja će biti primjenjivana u radu Općinskog vijeća Kalesija. Od te opreme ja bih pomenuo za one koji upravljaju sjednicom laptopi, a za sve vijećnike tablete kako bi mogli raditi elektronski bez papirnatog materijala. Nakon toga rađen je softver koji je podrazumijevao sve ukupan rad počev od pripreme, održavanja sjednice kao i priprema i dostavljanje izvještaja kako za tu tako i prethodne sjednice koje su bile obavljene korištenjem ovog eservisa”kazao je sekretar OV Kalesija Hajrudin Huseinović.

Prema riječima sekretara općinskog vijeća Hajrudina Husjenovića općinski načelnik je tražio da pomenuti projekat bude sveobuhvatan, da ne bude parcijalan te da bude sistemski. Općinsko vijeće je stvorilo formalno-pravne  i finansijske predpostavke . Formalno pravne se ogledaju u donošenju Odluke o dostavi materijala elektornskim putem gdje se uvodi i uređuje elektronska komunikacija za sve dokumente koji se javljaju u dostavljanju i prijemu materijala. Druga značajna Odluka je bila odluka o obuci vijećnika gdje se uspostavlja obaveza vijećnicima da stiču znanja i vještine koje su im potrebne za obavljanje funkcije vijećnika. To podrazumijeva ne samo informatička znanja nego i  znanja kada je u pitanju nadležnost i obaveze Općisnkog vijeća u ostvarivanju  njihove uloge kao predstavničkog organa vlasti.

Općinski načelnik Sead Džafić je u proteklom peridu izdvojio iz budžeta Općine oko 80 hiljada KM koje su utrošene za renoviranje i opremanje sale za uvođenje evijeća,. Kada je upitanju nabavka opreme Općina Kalesija je za te namjene izdvojila oko 55 hiljada KM dok je samo za nabavku softvera izdvojeno negdje ok 23 hiljade KM. Dakle ovo je pilot projekat koji se primjenjuje na Općinsko vijeće jer je općinski načelnik izdvojio i određena sredstva kako bi se ovaj sistem uveo u kompletnu upravu, tako da je u narednom periodu moguće izdavanje dozvola i konkurisanje na neke vidove stipendija biti moguće elektronskim putem” kazao je PR općinskog načelnika Ramo Abidović.

U budućem radu Općinskog vijeća, kad se vijeće za to odluči, stvorene su predpostavke  da nema dostave papirnatog materijala nego to ide elektronski. Prema riječima Huseinovića uštede su mnogostruke. Također se ovim postiže se i transparentnost u radu.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Da li je stvarno vrijeme za neke njihove generacije? 

Promovisano 117 učenika generacije osnovnih i srednjih škola TK

Članovi Udruženja “Osmijeh nade” ostvarili zapažene rezultate n …

Elvir Rožnjaković, kandidat za načelnika: Budžet Kalesije je novac …

Kademlijin recept za džem od drijenka

CLOSE
CLOSE