Site iconNEON Televizija

Na području Živinica najviše ugrožena naselja Strašanj, Repuh, Gračanica

Obimne kišne padavine izazvale su velike probleme na području Tuzlanskog kantona.

FOTO: klix.ba

U izvještaju kantonalne Civilne zaštite stoji:

Dana 30.05.2023godine uslijed obilnih padavina koje su zahvatile područje općine Čelić u večernjim satima došlo je do izlijevanja svih vodotoka. Prema podacima sa terena najteže je stanje u naseljima Čelić, Brnjik, Lukavica, Ratkovići i Šibošnica. Prema prvim podacima sa terena 30 stambenih objekata je pod vodom i još više pomoćnih objekata, brojni lokalni putevi su u totalnom prekidu kao i nekoliko mostova koji su uništeni.
Općinski štab Civilne zaštite na održanom sastanku u 21:00 analizirajući stanje na području općine Čelić donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode izazvane poplavama.


Grad Živinice
Dana 30.05.2023. godine uslijed naglih i obilnih padavina na području Grada Živinica došlo je do porasta lokalnih vodotoka kao i plavljenja više stambenih objekata. Prema izvještaju operativnog centra Civilne zaštite najviše su ugrožena područja MZ Strašanj, Repuh, Gračanica.
-MZ Centar, Strašanj (punjenje vreća sa pjeskom te postavljanje zečijih nasipa radi odbrane stambenih objekata)
-MZ Repuh (privremeno izmještanje porodice kod roditelja zbog plavljenja objekta)
-MZ Gračanica (plavljenje stambenog objekta i plastenika, izvršeno izmještanje porodice na gornju etažu.
Grad Lukavac
Uslijed naglih padavina u Gradu Lukavac došlo je do plavljenja vise stambenih objekata u MZ Hrvati, MZ Huskići, Lukavac Mjesto, Lukavac Grad.


Grad Gračanica
Uslijed obilnih kišnih padavina, te bujičnih lokalnih potoka, kao i oborinskih voda, došlo je do izlijevanja više lokalnih potoka i rječica. U MZ Doborovci (zaseok Piragići), MZ Prijeko Brdo, MZ Džakule na više
lokacija su oštećene lokalne ceste i putevi.
Spreča se izlila iz korita na području od Miričine (Jaruge), Donja Orahovica (Ibrića Polje), Donja Lohinja uz Cestu M-4, i dijelovi u MZ Pribava, tako da je preko 30 ha zasijanog poljoprivrednog zemljišta pod
vodom.


Grad Gradačac
Juče je u poslijepodnevnim satima, zbog velike količine kišnih padavina došlo je do plavljenja nekoliko stambenih i pomoćnih objekata na područjima MZ Kerep i Srnice Donje. CZ je bila na terenu i intervenisala kroz podjelu vreća i obezbjeđenje pijeska za punjenje istih.


Grad Tuzla
Oborinske vode na području Grada Tuzla uzrokovale su plavljenje saobraćajnica na više lokacija. U MZ Solana došlo je do urušavanja zemlje u Moluški potok. Služba CZ je intervenisala.

Općina Doboj Istok
Uslijed porasta vodostaja rijeke Spreče i lokalnih vodotoka poplavljeno je oko 5 ha zemljišta u priobalnom području.

Klizanje tla
Općina Banovići

U protekla 24 sata bilo je 4 prijave vezano za kišne padavine koje su prouzrokavale određene prijave
građana, a sastoje se vezeno za slijedeće:

Exit mobile version