Site iconNEON Televizija

Denisa Avdić: Borba sa karcinomom je teška, puna podrška oboljelim koji prolaze istu muku

Vremena je sve manje… za neke… Borba za život je velika i dugotrajna. Onkološki pacijenti osim što prolaze kroz težak period u borbi sa karcinomom, njihovo liječenje je otežano. Već godinu dana na UKC Tuzla je kvar na aparatu za zračenje zbog kojeg najteži pacijenti idu u druge gradove na terapiju.

Denisa Avdić, živi u Rainci Gornjim, koja je i sama ponijela teret borbe sa karcinomom prije nekoliko godina, a kao predstavnica kalesijskog udruženja žena oboljelih i liječenih od karcinoma dojke “Nijemi krik” bila je prisutna na sastanku koji je upriličio novoimenoviani direktor JZU Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, prof. dr. med. sc. Šekib Umihanić.

Na sastanku je razgovarano u problemima onkoloških pacijenata, a mnogo ih je zaključuje naša sagovornica Denisa. No, izrazila je nadu da će agoniji doći kraj i da će uskoro se nabaviti aparat za zračenje od kojeg oboljelima ovisi život.

“Naša inicijativa je bila i da se pacijentima obezbijedi psihološka podrška od samog saznanja da je nalaz pozitivan, treba uključiti ljekare psiho podrške. Također, fizioterapeute zbog limfe koja poslije operacije reaguje, te otekline nastaju, a masaža bi pacijentima pomogla.”, kazala je Denisa za portal ntv.ba.

Svaki odlazak na terapiju je težak i mučan, kaže Denisa, te da bi se nabavnom aparata za zračenje mnogi problemi riješili, a pacijenti izliječili.

“Prof. dr. med. sc. Umihanić je obećao je da će učiniti sve što je u njegovoj moći. Iskreno se nadamo da će i uspjeti. Neka postave aparat, pa neka onda rješavaju zakone, a ne da idu prepucavanja preko leđa pacijenata”, kaže Denisa.

Ona je zadovoljna održanim sastankom sa prof. dr. med. sc. Šekibom Umihanićem, direktorom UKC Tuzla, koji je nakon sastanka pozvao Šmita da izmjeni Zakon o javnim nabavkama na jedan dan.

Kao što je svima poznato tenderi za kupovinu novog aparata poništavani su više puta tako da novi menadžment UKC -a Tuzla riješenje problema vidi u izmjeni Zakona o javnim nabavkama.

Kako je Denisa na svojoj koži osjetila šta znači karcinom, svaki minut je vječan u borbi sa zloćudnim neprijateljem, a svim onkološkim pacijentima uputila je punu podršku, te kako kaže i dalje će sa ostalim članicama udruženja “Nijemi krik” Kalesija nastaviti se boriti za prava oboljelih, te dodaje da je na sastanku bilo riječi i o uspostavljanju baze podataka sa evidencijom pacijenata.

Denisa je sada stabilnog zdravstvenog stanja. Redovno ide na kontrole, koje su na svakih šest mjeseci. Ona je svoju sreću pronašla u cvijeću. Uzgaja kućno cvijeće, a želja je da jednog dana i otvori cvjećaru. To je njoj najbolja terapija, vrijeme koje posveti onom što voli i njeguje. Počela je i sa uzgojem organske hrane u kojoj vidi rješenje za sve izazove, a kako bi za svoje potrebe imala zdravo i kvalitetno povrće. Polja lavande i nevena također su njena inspiracija, te se odlučila i na uzgoj te vrste aromatičnog bilja, čija su ljekovita svojstva poznata od davnina.

Priču o cvijeću sa Denisom smo snimili prije godinu dana, a istu možete pogledati u videu. Ona je govorila i o svojoj borbi sa karcinomom.

Exit mobile version