Kalesija

Demobilisanim borcima od septembra povećanje egzistencijalne naknade za 20%

Provođenja Zakona o dopunskim pravima boraca, podrška pripadnicima boračke populacije koji su optuženi za ratne zločine, ali i druga statusno – materijalna pitanja bitna za branitelje, bila su tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića i ministrice za boračka pitanja TK Senade Dizdarević sa delegacijom Koordinacije boračkih organizacija i saveza Tuzlanskog kantona, koju je predvodio predsjednik Koordinacije Edin H.Muhamedović.


Nakon što su saslušali predstavnike Koordinacije i upoznali se sa izazovima s kojima se susreću pripadnici boračkih kategorija premijer Halilagić i ministrica Dizdarević su izrazili razumijevanje i istaknuli neophodnost prilagođavanja kontinuirane podrške braniteljima trenutnoj socio – ekonomskoj situaciji.
„Svjesni smo da inflacija čini svoje, da kupovna moć svih građana, uključujući i one koji su za Bosnu i Hercegovinu dali ponajviše, opada. Zbog toga smo prošle godine učinili znatne napore i radili na povećanju primanja svih osoba za koje brigu vodi Tuzlanski kanton. Ove godine, u skladu sa finansijskim mogućnostima Kantona i stanju u Budžetu, vrijeme je da napravimo dodatni iskorak prema najugroženijoj kategoriji naših branitelja, a to su oni bez zaposlenja“, kazao je premijer Halilagić te najavio povećanje egzistencijalne naknade za nezaposlene demobilisane branitelje, koji ovu naknadu primaju s budžeta Tuzlanskog kantona, od septembra ove godine za 20%, odnosno sa 5 na 6 KM.


„Nakon prošlogodišnjeg povećanja naknade za 25%, sa 4 na 5 KM ove godine spremni smo razmotriti iskazanu potrebu i naše mogućnosti za dodatni iskorak i tu naknadu planiramo podići za dodatnih 20%, čime pokazujemo našu brigu za nezaposlene demobilisane borce“, kazala je ministrica Dizdarević.
Između ostalog razgovaralo se i o prijemu djece iz boračkih kategorija u ustanove srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja, te neophodnosti neophodnosti izmjena Zakona o značajnim datumima, odnosno uvrštenju određenih manifestacija obilježavanja datuma iz prošlosti, o čemu je potrebno unutar resora izvršiti dodatne konsultacije i utvrditi mogućnosti i osnovanost za takvo postupanje.
Predsjednik H.Muhamedović je u ime Koordinacije izrazio zadovoljstvo ishodom sastanka, te se zahvalio premijeru i resornoj ministrici na razumijevanju stanja i potreba boračke populacije.


„Vlada Tuzlanskog kantona iskren je partner svih boračkih organizacija i osjetljivi su na sve potrebe i izazove s kojima se susreću demobilisani branitelji. I današnji sastanak dodatni je korak u tom smjeru“, kazao je H.Muhamedović.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Kalesija: Poziv za poljoprivrednike da prijave zemljište

  Najbolji rezultat u tri kategorije za Kalesijca Bakira Musića i brojn …

  Održana Izvještajna konferencija mladih Crvenog križa općine Kales …

  BKC Kalesija: U petak tribina „Palestina – ispit čovječanstva“

  Putevi u BiH: U višim planinskim predjelima mjestimično zaleđen ko …

  CLOSE
  CLOSE