Site iconNEON Televizija

“Nijemi krik” obilježio 10. jubilej: Mirna šetnja, vožnja bajkera i druženje aktivnosti kojim su obilježili godišnjicu

Udruženje žena “Nijemi krik” Kalesija je danas obilježilo 10 rada i djelovanja. Mnogo značajnih aktivnosti, projekata, truda i borbe stalo je u ovih deset godina, kažu članice, ali i osmijeha i sreće kada neka od njih pobijedi rak. Borba je velika, a mnoge od njih uspjele su poraziti zloćudnog neprijatelja.


Udruženje je nastalo sa ciljem pružanja podrške ženama koje su oboljele i izliječene od karcinoma dojke. Danas broje oko 70 aktivnih članica.


Nizom aktivnosti i podrškom žena koja su stigle iz cijelog Tuzlanskog kantona obilježen je jubilej.

Obilježavanje je započelo druženjem u prostorijama udruženja, obraćanjem predsjednice udruženja Hajre Bajrić Jahić, koja je prezentovala dosadašnje aktivnosti, kao i planove za budućnost, te se prijetila onih koji nisu više sa njima. Obilježavanje je nastavljeno mirnom šetnjom kroz centar Kalesije, gdje su poslate poruke da “nisu same”. Koliko je podrška važna u borbi protiv karcinoma, neke od njih su to podijelile, kao i pozvale druge žene da vode brigu o svom zdravlju i preventivno idu na preglede.


Nakon šetnje na centralnom spomen obilježju u Kalesiji položeno je cvijeće i odana počast šehidima i poginulim borcima Kalesije.

U sklopu obilježavanja upriličena je i posjeta parku sjećanja na osobe koje su umrle od karcinoma i drugih malignih oboljenja, te položeno cvijeće na spomen ploču.

Udruženje žena “Nijemi krik” podržale su i članice udruženja koje su stigle iz Gračanice, Gradačca, Tuzle…

Svoj doprinos u obilježavanju godišnjice i dali su i bajkeri koji su stigli iz Zvornika i Sarajeva, koji su također istakli da su došli kao podrška udruženju i svim drugima koji vode bitku sa ovom opakom bolešću. Također su naglasili i da ne treba zaboraviti ni činjenicu da obolijevaju i muškarci.


Poseban gest djevojčice Elme Subašić iz Gornje Kalesije oduševio je sve prisutne. Ona je danas odlučila ošišati svoju dugu kosu i donirati za pravljenje perika djeci koja boluju od karcinoma.

Mnogo pažnje privukla je i gošća iz Sarajeva, popularna nana Azra, koja se poprilično srodila sa Kalesijom, jer je nekoliko puta došla u našu općinu. Lijepo je bilo vidjeti nanu Azru koja je željela dati svoj doprinos u obilježavanju roze oktobra, kao mjeseca borbe protiv raka dojke, ali i porazgovarati sa Kalesijkama i drugim građanima koji su danas pokazali da su dobri domaćini i da su svi dobri ljudi dobrodošli.

Oktobar se, kao Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke, obilježava u mnogim zemljama širom svijeta, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost raka dojke i podigla svijest o značaju prevencije i ranog otkrivanja, kao i o mogućnostima pravovremenog započinjanja liječenja osoba oboljelih od raka dojke.

Iako je rak dojke prvenstveno bolest žena, oko 1% karcinoma dojke javlja se kod muškaraca. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), godišnje od raka dojke oboli između 1.600.000 i 1.800.000 ljudi, oba pola. 

Reportažu ćete moći pogledati uskoro na programu NEON Televizije.

Exit mobile version