Site iconNEON Televizija

Halilagić i Vujović posjetili poplavljeno područje u Teočaku

Nakon sinoćnje poplave, uzrokovane ogromnim količinama kiše koja je pala u kratkom vremenskom periodu, delegacija Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, koju su predvodili premijer Irfan Halilagić i predsjednik Žarko Vujović, posjetila je danas pogođeno područje i ponudila pomoć u sanaciji nastalih šteta.


„Ja se sa ovakvim razmjerama štete koja je nastala za samo 15-tak minuta, kako su nam kazali mještani s kojima smo danas razgovarali, nisam nikada u životu susreo, a ovo mišljenje dijele i ovi ljudi s kojima smo danas razgovarali. Bujični val koji je nastao slivanjem padavina sa okolnih brda rezultirao je nanošenjem značajnih šteta. Drago mi je ipak vidjeti da
su općinske službe predvođene načelnikom Muminovićem, ekipe civilne zaštite i mehanizacija već na terenu, da rade na čišćenju i ponovnom uspostavljanju prohodnosti i komunikacije. Najbitnije u ovom momentu jeste da na svu sreću nije bilo ljudskih žrtava, a Vlada Tuzlanskog kantona će kao i uvijek do sada iznaći načina da, u saradnji sa Općinom Teočak pomogne građanima Teočaka u sanaciji nastale štete“, kazao je danas premijer Halilagić.


Također, ovom prilikom ukazano je na neophodnost značajnijeg djelovanja na uređenju riječnih korita i drugih vodotoka, kako bi se vjerovatnoća za ovakve katastrofe svele na najmanju moguću mjeru.


„Uz značajna sredstva koja su već u fazi implementacije za sanaciju korita rijeke Spreče, tu je i oko 350.000 KM za uređenje korita Čelićke rijeke, a to su samo neki od projekata koje finansiramo“, kazao je premijer Halilagić dodajući da će, s obzirom na nedavne padavine koje su pogodile i općinu Čelić, Teočak i Čelić dobiti podršku Vlade za sanaciju
štete.

Exit mobile version