Kalesija 18°

Kalesija dobila prvu dulu: Aida Makić Ahmetović završila sa edukacijom kako bi ženama bila podrška tokom trudnoće, porođaja i poslije porođaja

Iako je pojam dule u Bosni i Hercegovini relativno nov i ima ih svega nekoliko desetaka, pojava žene koja pomaže porodiljama je dio tradicije. Kalesija je dobila svoju prvu dulu. Aida Makić Ahmetović završila je sa edukacijom i od sada će, stečenim znanjem, pomagati ženama tokom trudnoće, poroda i poslije poroda.

Moja iskustva i potreba za podrškom su prvenstveno tragali za potrebom takve osobe, dok sama nisam primijetila da je kod nas počelo sa obučavanjem. I sama sam imala dulu u trećoj trudnoći i zahvaljujući podršci dule i dobroj informirasanosti imala sam čak i pratnju to jest muža na porodu. Dula je ona osoba koja će, također ponuditi informacije koje su ženi potrebne da u momentima kada je ona krhka i slaba ima nekog jakog a opet mirnog da joj ih ponudi, te bude tu uz nju kao podrška ,ali i psihofizički da je ojača i pripremi za period u kojem prolazi i koji dolazi tek a to je majčinstvo.” kazala je Aida za NEON Televiziju.

Misija dule je podrška ženama i osnaživanje. Kako kažu, ne prelaze svoje ovlasti i domen rada.

Aida dodaje da je svjesna da snosi veliku odgovornost s obzirom na to da je prva dula u Kalesiji. Edukacija je bila prva stepenica te će dati sve od sebe kako bi ženama objasnila šta je dula i bila njihova podrška u najvažnijim momentima u životu. I sama je majka troje djece i jako dobro zna šta donosi trudnoća, porod i period poslije. Zna koliko je važno imati nekog ko će na lijep i stručan način objasniti neko stanje. Nekoga ko će zagrliti kada plačemo a da nas pritome ne osudi.

Edukaciju je završila u Udruženju “Dobre dule”.

Postoji pogrešna percepcija dule od medicinskog sistema. Mi ne edukujemo žene s medicinskog aspekta, nismo medicinski radnici. Mi im pružamo podršku. A mogle bismo olakšati i medicinskom osoblju u smislu da budemo spona, između porodilje i njih. Možemo da prepoznamo kada žena paniči, kada joj mi možemo umiriti strah, a kada je neophodno da dođe i stručno osoblje“, navela je Elvira, osnivačica Udruženja za Radio Slobodna Evropa.

Ono što je jako važno napomenuti jeste da dule edukuju i pomažu majkama prilikom dojenja te su spona do stručnih savjetnica dojenju. Uzroka da majka ne doji bebu je dosta ali sigurno je da b se neki problemi riješili uz adekvatne savjete i pomoć. Kako kaže Aida, dojenje je spona ,komunikacija između bebe i majke ali i psihofizičke spremnosti majke. Mirna majka – mirna beba.

Naša sagovornica kaže da je put do dule za nju bio važan ali isto tako pun samopropitivanja.

Ni sve fotografije ne bi dovoljno prikazale kako je ovaj put izgledao kod mene, od susreta sa poledicama sa bebom na putovanju, odvajanja od porodice i drugo dvoje djece, konstantnu pratnju moje male Safije, do onih najljepših trenutaka iskrenog prijateljstva i čvrste ruke bez umotavanja da pričaš svoje boli i osjećaš ih. Divno je imati u zivotu nekog ko je podrška a pogotovo u momentima kada na svijet donosimo novo biće. Što bi rekla jedna prijateljica svaki grad treba da ima dulu, Kalesija je dobila svoju prvu dulu i sretna sam da sam to ja” dodala je..

Prava podrška pravi razliku, moto je Udruženja “Dobre dule“.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  PIO će tražiti manje papirologije od budućih penzionera, ali na isp …

  Čeka li nas novi masovni egzodus bh. državljana? Njemačka počela o …

  Navijači FK “Mladost 78” Vukovije Donje birali najboljeg …

  Beauty Beast By Mel kozmetika izbacuje liniju novih proizvoda: Zaštit …

  Teško povrijeđena: Uhapšen muškarac koji je ranio ženu u Tuzli

  CLOSE
  CLOSE