Kalesija

Vatrogasac iz Banovića kosu koju je puštao osam godina donirao za izradu perika djeci oboljeloj od raka

Projekat “Moja kosa tvoja kosa” jedan je od najhumanijih projekata u Bosni i Hercegovini, koji realizuje Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”. U sklopu ovog projekta se izrađuje perike od prirodne kose i daju na korištenje (potpuno besplatno) djeci koja su privremeno ili trajno pretrpjela gubitak kose.

Do sada je prikupljeno preko 4000 donacija kose i uručeno preko 40 perika. Najmlađa korisnica ima 3, a najstarija 18 godina.

Na ovaj human gest odlučio se i vatrogasac Husein Imširović iz Banovića, koji je kosu puštao i njegovao čak osam godina.

Duga kosa bila je njegov zaštitni znak, a pomisao da će nekom djetetu taj mali dar značiti i vratiti osmijeh na lice bio je dovoljan razlog da se ošiša i kosu donira.

“Imao sam dugu kosu osam godina. Radim kao vatrogasac i nije lahko održavati dugu kosu i razmišljao sam da skratim, međutim, jednom prilikom sam čuo za projekat “Moja kosa tvoja kosa” i bez razmišljanja sam odlučio se na taj korak. Duga kosa je bila dio mog identiteta, dio mene i izgradio sam svoj stil, ali ovaj human gest za mene ima mnogo veće značenje, jer znam da će usrećiti neko dijete”, kazao je Imširović za portal NEON Televizije.

Za dječije perike kosa mora biti nefarbana, netretirana i minimalno 30 cm dužine, a kako je Husein ispunjavao navedene uslove, svoju kosu je donirao za djecu oboljelu od raka.

Njegov motiv je i druge da inspiriše ovim potezom, pozove da se odluče na ovakav human gest i pomognu djeci koja prolaze kroz teško zdravstveno stanje.

Sada se vraća nekadašnjem stilu, iako je potrebno vremena da se navikne na novog sebe, vrijedilo je ističe. Vrijeme će pokazati da li će se vratiti njegovanju i ponovnom puštanju kose. Znajući lično zadovoljstvo i sreću nakon ovog gesta, sigurno će razmisliti o tome, navodi on.

Husein je dugogodišnji biciklista i planinar, te učesnik mnogih društvenih, sportskih, ekoloških akcija, zbog čega je još jedan razlog da podrži ovu akciju i pridruži se mreži donatora koji dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i šire.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Kalesija: Poziv za poljoprivrednike da prijave zemljište

  Najbolji rezultat u tri kategorije za Kalesijca Bakira Musića i brojn …

  Održana Izvještajna konferencija mladih Crvenog križa općine Kales …

  BKC Kalesija: U petak tribina „Palestina – ispit čovječanstva“

  Putevi u BiH: U višim planinskim predjelima mjestimično zaleđen ko …

  CLOSE
  CLOSE