Site iconNEON Televizija

13.000 osoba u BiH još nije pronađeno!


Hiljade porodica u Bosni i Hercegovini još uvijek čekaju priliku da saznaju istinu o sudbini njihovih najmilijih i dostojanstveno se oproste od njih. Proces traženja i identifikacije ide vrlo sporo, te prema procjenama Instituta za nestale osobe, oko 13 hiljada osoba još uvijek nije pronađeno.

Predstavnici Instituta za nestale osobe održali su sastanak u Tuzli sa predstavnicima Udruženja porodica nestalih osoba, s ciljem da se porodice nestalih informišu o toku pocesa identifikacije. Predsjedavajući Savjetodavnog odbora Instituta, Borislavko Peulić, istakao je da nisu zadovoljni brzinom procesa identifikacije i saradnjom sa relevantnim institucijama. “Mi nismo zadovoljni procesom traženja, i odnosom određenih faktora prema nama. Mislimo da Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine ne ispunjavaju određene obaveze prema Institutu, da bi se proces traženja mogao unaprijediti.” – kaže Peulić.

Od ukupno 35.000 osoba, koliko je prema procjenama nestalo tokom oružanog sukoba od 1992. do 1995. godine, pronađeni su posmrtni ostaci više od 20 000 osoba što je mnogo veći procenat nego u bilo kojoj nekadašnjoj ratnoj zoni u svijetu. “Značajan broj nestalih još uvijek nije pronađen. I ako se proces traženja bude odvijao ovom dinamikom, pitanje je da li će porodice doživiti da pronađu svoje namilije i da ih dostojanstveno sahrane.” – kaže Peulić.

Jedan od prioriteta Instituta je verifikacija baze podataka nestalih osoba. Do sada je verificirano oko 5 hiljada imena, od ukupno 35 hiljada. Kontinuirani rad ovog Instituta omogućava da sve žrtve zločina iz ratnog sukoba devedesetih godina budu pronađene i da im se oda počast, te da počinioci ovih zločina budu privedeni pravdi.

Iz Udruženja porodica nestalih osoba ističu da imaju jako dobru saradnju sa Institutom, ali da su samo djelimično zadovoljni do sada urađenim.

Exit mobile version