Site iconNEON Televizija

Obilježen “8. maj – Dan otpora i stradanja Bošnjaka MZ Memići”

Pod sloganom „da se zločin ne zaboravi i da se zlo nikada više nikome ne ponovi“ obilježena je 25. godišnjica i XVI tradicionalno obilježavanje ”8. maja – Dana otpora i stradanja Bošnjaka MZ Memići”.

Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća na centralnom obilježju šehidima i civilnim žrtvama u Memićima. Prisutnima su se obratili gospodin Hazim Halilović pomoćnik općinskog načelnika gospodin zatim Ibro Loznica jedan od učesnika prvog oružanog otpora 1992.godine, profesor Samir Halilović u ime organizatora i domaćina i na kraju gospodin Mirzet Alić u ime boračkih organizacija. Istaknut je značaj obilježavanja ovakvih datuma i zahvalili se svima koji na bilo koji način doprinose čuvanju uspomena na naše šehide i civilne žrtve.

Istaknut je podatak da je tokom agresije na BiH na prostoru sjeveroistočnog dijela općine Kalesija ubijeno je oko 140 osoba. Voditelji programa Anida Hodžić i Amar Hadžić tradicionalno su pročitali imena 25 poginulih boraca i 17 civilnih žrtava rata iz MZ Memići i Zukići.

Svečani dio programa su obogatili članovi recitatorska sekcije OŠ Memići Emir Halilović I Enisa Krajinović koji su recitovali stihove o Bosni.

Nakon svečanog programa, proučen je tevhid u džamiji Hemlijaši.

Spisak civilnih žrtava:

 

Exit mobile version