Site iconNEON Televizija

11. juli 2011.godina: U Doboju organiziraju miting podrške Mladiću, u Srbiji mu plakatima čestitaju na ‘oslobođenju Srebrenice’

U Doboju su polijepljeni plakati kojima, kako se navodi, Pododbor Srpskog kulturnog kluba Republike Srpske u tom gradu, Ravnogorski pokret otadžbine RS-a i Srpsko sokolsko društvo “Sveti Đorđe” u Doboju pozivaju građane na miting podrške Ratku Mladiću, koji organiziraju sutra u gradskom parku

Osim slike haškog optuženika Ratka Mladića, na plakatima, je uz poziv građanima na dođu na taj skup kako bi, kako se navodi, „izrazili svoje nezadovoljstvo“ te „poslali poruku istine i podrške“.

Mitingom, ustvrdili su organizatori, će pokazati i stav kako „neće dozvoliti rušenje RS-a“.

Veličanje Mladića nije izostalo ni u Srbiji. Aktivisti udruženja “Srpski narodni pokret 1389. – Naši 1389.” iz Beograda jutros su širom Srbije poljepili plakate s likom ratnog zločinca Ratka Mladića uz napomenu da mu čestitaju “oslobođenje ‘srpskog grada’ Srebrenice od, kako navode, muslimanskih terorista”.

U saopćenju medijima ovaj pokret traži oslobađanje “nevinog zločinca” iz Haškog tribunala te tvrdi da Mladiću “pobjedu u Srebrenici i Republici Srpskoj niko ne može oduzeti”.

Očitu provokaciju i prezir prema žrtvama genocida ovo srbijansko udruženje na kraju ispoljava pozivom na “ujedinjenje svih srpskih zemalja”, prenosi Dnevniavaz.ba.

Ratko Mladić je u pritvoru Haškog tribunala u Scheveningenu od 31. maja, kada su ga vlasti Srbije izručile tom sudu, nakon njegovog hapšenja u Lazarevu kod Zrenjanina 26. maja ove godine.

Prvu optužnicu protiv Mladića zbog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, Tribunal u Haagu je podigao 25. jula 1995, ali on je uhapšen tek nakon gotovo 16 godina skrivanja.

Sutra u Potočarima kod Srebrenice bit će obavljena kolektivna dženaza 613 identificiranih posmrtnih ostataka ubijenih srebreničkih Bošnjaka 11. jula 1995.godine. Sutra je i dan žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine. Federalna vlada donijela je Odluku da je 11. juli – Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i dan kada se obavlja ukop srebreničkih žrtava – dan žalosti. Na taj dan neće biti održani nikakvi kulturno-zabavni programi na javnim mjestima u Federaciji. Međutim, uz dozvolu ministarstva, prikladni kulturno-umjetnički programi koji su tematski isključivo vezani za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici nisu predmet ove odluke jer nemaju zabavni karakter.

FENA

Exit mobile version